Vad är förebyggande konservering
och housekeeping?

Att förebygga är bättre än att bota. Det brukar man prata om när det gäller den egna hälsan – motion och vettig kost ska hålla doktorn borta. På samma sätt kan vi resonera när det gäller kulturarvet. Alltför ofta kan vi läsa i tidningarna om hur värdefulla miljöer har fått förfalla, för att sedan rustas upp för stora summor. Ja, visst kan värdefulla samlingar och föremål konserveras när de utsatts för skador av olika slag, men inom förebyggande konservering arbetar man med målet att skador inte ska äga rum överhuvudtaget. Riskerna är många – starkt ljus kan leda till blekning, för hög luftfuktighet kan orsaka mögelangrepp, för lite tillsyn kan innebära att skadeinsekter hinner orsaka stora skador. En annan riskfaktor, som blir allt vanligare, är att många institutioner och organisationer är tvungna att hyra ut sina lokaler till fester och liknande evenemang. Vin- och fettfläckar på möbler, golv och textilier, golv förstörda av stilettklackar och andra skador uppkommer lätt. Med rätt kunskap och metoder kan man skydda känsliga miljöer och på relativt enkelt och billigt sätt förebygga att liknande skador uppkommer.

Några tips & råd till att börja med

• Skaffa en bra dammsugare, gärna en som du kan bära på höften eller ryggen.

• Ha hellre borstar än trasor vid dammborttagning av känsliga föremål: använd mjuka gethårsborstar, eller lite hårdare av svinborst.

• Satsa resurser på att inte skapa smuts och damm; se till att det finns bra dörrmattor, gärna i flera led så att man måste gå flera steg på dem. Finns det möjlighet att skapa en garderob för besökarnas ytterkläder och väskor, är det ännu bättre.

• Städa lagom. Damm är skadligt – det binder fukt och lockar till sig skadeinsekter. Men städning och dammborttagning i sig kan också slita på underlaget. Anpassa därför städmetod efter underlaget, och städa bara så ofta det behövs. Måste golvet verkligen skuras en gång i veckan? Kanske räcker det med dammsugning och borttagning av eventuella fläckar?

• Lägg gärna lite krut på höst- och vårstädning. Involvera gärna flera i personalen eller vänförening och gör det till en väl planerad aktivitet. Kan kombineras med inventering, dokumentation och annat.

Det här rummet har fått tjäna som serveringsrum vid förberedelse till fest. Det fina gamla golvet har fått lida, vilket allt rödvinsspill vittnar om. En enkel engångsmatta borde istället läggas ut varje gång man hanterar mat och dryck i bevarandevärda miljöer.
Foto: Lisa Nilsen

En glasskiva med rundade kanter skyddar effektivt det här vackra bordet när det hålls möte.
Foto: Lisa Nilsen

Den här stackars boken har förvarats i en alldeles för fuktig miljö. Då trivs både mikroorganismer och skadeinsekter. Ordentlig förvaring av värdefulla föremål är annars inte så svårt, men det behövs planering, regelbunden tillsyn, bra förvarinsgboxar och ordentliga hyllor. Och konservatorns bästa vän - syrafritt silkespapper!
Foto: Lisa Nilsen.